10.9.2011

Opiskelevien lapsiperheiden asemasta

Hyvä puoluejohtaja,

Lähitulevaisuudessa vanhempainvapaani päättävänä yliopisto-opiskelijana minua askarruttaa suuresti muutama opintotukilakiin liittyvä seikka. 

Opintotukilaissa samassa asunnossa lapsensa kanssa asuvat opiskelijat rajataan opintotuen asumislisän ulkopuolelle. Tämä on mielestäni epäoikeudenmukaista ja opiskelijoita eriarvoistavaa. Lastensa kanssa asuvat opiskelijat kuuluvat toki yleisen asumistuen piiriin, mutta esimerkiksi meidän perheemme kohdalla pian valmistuva, mutta jo työelämään siirtynyt aviopuolisoni on Kelan näkökulmasta liian hyvätuloinen, jotta olisimme oikeutettuja asumistukeen. Näin ollen minun tuloni vanhempainvapaan päättymisen jälkeen koostuvat pelkästä opintorahasta, ollen 298 euroa kuukaudessa ennen verotusta. Mikäli meillä ei puolisoni kanssa olisi lasta, saisin tämän lisäksi opintotuen asumislisää, puolison tuloja kun ei sitä myönnettäessä oteta huomioon. Tuloni kasvaisivat tällöin 201,60 euroa kuukausittain.

Lienee itsestään selvää, että kolmihenkinen perhe kuluttaa kaksihenkistä enemmän, joten mielestäni tulojen jakautumisessa on näiltä osin melkoinen epäkohta. Kyseenalaistaisin myös sen, että opiskelijat arvotetaan eri viivalle sen mukaan, onko heillä alaikäisiä huollettavia vai ei. Oma arvoni opiskelijana tuskin puolivuotiaan lapseni myötä kuitenkaan laskee?

Harva opiskelija voi myöskään jäädä hoitovapaalle vanhempainrahakauden jälkeen, vaikka se taloudellisesti olisikin mahdollista. Alle kolmen vuoden ikäisen lapsen vanhemmalla on työsopimuslain nojalla oikeus hoitaa lastaan kotona työsuhteen katkeamatta. Yliopistolta taas saa olla poissa korkeintaan kaksi vuotta, oli syy poissaoloon mikä tahansa. Opintoihin voi anoa lisäaikaa mikäli viivästymiselle on esittää hyvä syy, kuten lapsen hoitovastuu. Lisäaikaa ei kuitenkaan myönnetä, jos opinnot ovat pahasti kesken, eikä niitä voida katsoa suoritettavan loppuun kohtuullisessa ajassa. Näin ollen esimerkiksi kahden perättäisen hoitovapaan pitäminen opiskeluaikana on käytännössä mahdotonta, ellei sitten kykene edistymään opinnoissaan sivutoimisesti vanhempain- tai hoitovapaan aikana. Työpaikalla ketään vanhempain- tai hoitovapaalla olevaa ei kuitenkaan kysellä osa-aikaisesti töihin työpaikan menettämisen uhalla.

Nyt olisinkin kiinnostunut kuulemaan, mitä te puolueenne puheenjohtajana ajattelette näistä selkeistä epäkohdista opiskelevien lapsiperheiden oikeuksissa. Puolueenne pyrkii käsittääkseni useiden muiden tavoin parantamaan niin opiskelijoiden kuin lapsiperheidenkin asemaa. Aion kirjoittaa aiheesta äitiyttä käsittelevässä blogissani, jossa toivoisin voivani julkaista myös teidän vastauksenne tähän tiedusteluun.

Ystävällisin terveisin

Supermutsi
http://www.s-mutsi.blogspot.com


Mulla on selkeästi kova hinku Karpoksi Karpon paikalle. Nähtäväksi jää, saanko edes yhtään vastausta, mutta nyt oon ainakin yrittänyt! Sähköpostia lähti myös Libero-kerholle, jonka ilmaispakettien perässä hiihdeltiin eilen ympäri kaupunkia tuloksetta, siitä lisää myöhemmin.

4 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Vastauksia odotellessa..

    VastaaPoista
  2. Toistaiseksi olen saanut vastauksen vasta Päivi Räsäseltä. Mitähän siitäkin pitäisi ajatella.. :S

    VastaaPoista
  3. Kirje on hyvä, ja minäkin odottelen innolla vastauksia. Toivottavasti saat luvan julkaista ne täällä blogissa!

    Jäin kuitenkin miettimään tuota kahden vuoden poissaoloa yliopistolta. Onko joku säädös tiukentunut, vai onko yliopistoissa eroja? Minä ymmärsin erään professorin puheista niin, että "kymmenen vuoden päästä aletaan soittelemaan perään", eikä yliopistosta varsinaisesti ketään potkita pois. Oma opiskeluoikeuteni oli jo kerran katkolla, mutta rutiinihakemuksen avulla sain sitä jatkettua (vaikka havahduin asiaan ja hakemuksen lähettämiseen vasta pitkälti deadlinen jälkeen - ai mikä imetysdementia..). Mutta kotiäiti tai -isähän voi käsittääkseni vain ilmoittautua poissaolevaksi, jolloin opiskeluoikeuskaan ei kulu. Eri asia on sitten tietysti opintotuki, sitähän on tarjolla vain tietty kuukausimäärä kaikille.

    Minulla on 1v3kk ikäinen lapsi, viime lukuvuoden olin "läsnäolevana" yliopistolla suorittamatta yhtään kurssia, tänä syksynä sitten aloitin iltaluennot kaksi kertaa viikossa. Lapsi on edelleen kotihoidossa, joten opintorahan lisäksi meille kuuluu myös kotihoidontuki. Asumislisän puuttuminen on minustakin vähän hassu juttu, ja mekin olemme juuri siinä hilkulla että asumistukea ei taida herua. Lapsesta saa kuitenkin lapsilisän ja tuon kotihoidontuen, että ihan herroiksi ja rouviksihan tässä elellään ;)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla muidenkin kokemuksia hoitovapaasta opiskeluaikana! Mä en tosiaan ole asiaan kovin tarkasti perehtynyt, lukaisin vain yliopiston nettisivujen ja yliopistolain kohdat tästä aiheesta, ja tiedustelin oman tiedekunnan opintoneuvojalta tarkennusta. Vastaus ei ollut kovin kattava, mutta tulkitsin sen perusteella, että ekan lapsen kohdalla hoitovapaa on vielä järkkäiltävissä noiden peruspoissaololupien puitteissa, mutta jatkossa voisi tulla ongelmia, tai sitten ehkä ei. Kirjoittelinkin tästä jo ihan uuden kokonaisen jutun, jonka julkaisen heti kun ehdin, koska Kataisen Jyrkikin kyseli siihen multa tarkennusta..!

    Muuten asia edistyy niinkin vauhdikkaasti, että T. Soinin avustaja lähetteli viestiäni eteenpäin asiaan paremmin perehtyneelle henkilölle. Tiedän siis jo, mitä Kristillisdemokraatit asiasta ajattelee, että Kokoomus pyytää lisää faktaa ennen kannanottoa ja että Perussuomalaiset haluaa antaa mahdollisimman hyvän vastauksen, vaikka siihen menisikin vähän pidempi aika. Muista tahoista ei ole kuulunut mitään. Hmm.

    VastaaPoista