15.2.2012

Let's go -meininki

Meidän perhe suuntaa reilun kuukauden kuluttua viikon lomalle lämpöön ja aurinkoon. Ajatus ensiaskeliaan ottavasta muksusta ja uima-altaasta ahdistaa, passikuvan otattaminen 11-kuukautisesta tuntuu maailman ylivoimaisimmalta operaatiolta, ja omat yöunet alkaa vähitellen kärsiä, kun iltaisin pähkäilee kuinka monta purkkia ruokaa ja soijamaitoa Sampo tarvitsee mukaan, tai jännittää mitä matkarattaista on jäljellä lennon jälkeen. Sanokaa mitä sanotte, mutta lapsen kanssa matkustaminen on stressaavaa, ainakin näin ennen matkaa.

Ekalle ulkomaanmatkalle saadaan onneksi mukaan kattavat tukijoukot: matkaseurana on J:n vanhemmat ja molemmat siskot kera miestensä ja kolmen alle kouluikäisen lapsen. Sampolla on siis leikkikavereita ja monta syliä kierrettävänä, jos lentokoneessa iskee känkkäränkkä. (Ja meillä aikuisilla kädet täynnä työtä neljää yli-innokasta lasta vahtiessamme.) Hurraa!

Matkakohteeksi valikoitui pitkän pohtimisen jälkeen budjettiin mahtuva, inhimillisen lentomatkan päässä oleva, turvallinen (ei kiitos väkivaltaisille mielenosoituksille) lapsiystävällinen ja takuuvarmasti lämmin Puerto Rico. Kyselin matkavinkkejä espanjalaiselta ystävältäni Albalta ja sain vastaukseksi tämän (kuvittele tähän klassinen espanjalainen aksentti): "It is very important to remember that Puerto Rico is in Spain (Europe), not in South America!!!" Jep, tiedetään. Kanariansaaret ei varsinaisesti ole suosikkilomakohteeni. Aurinkorannoilla makoilu on mulle lähes mahdotonta, koska punakan kalvakka suomalaisihoni kärtsää nopeammin kuin ehdin selvittää kenellä sitä aurinkorasvaa olikaan. Yleensä pyrin myös matkustaessani välttämään öykkäröiviä suomalaisturisteja, ja epäilen sen olevan Gran Canarialla vaikeaa. Mutta koska matkailu ja lomailu on aina kivaa, pyrin keskittymään positiivisiin seikkoihin, joita on MONTA:

a) Siellä on varmasti lämmin. Eikä sada lunta.

b) Gran Canaria kuuluu Espanjalle, joten siellä on pakko olla hyvää ruokaa. Tapaksia, tuoreita hedelmiä ja muuta herkullista. Lihapullat ja muusi on varmasti vältettävissä, jos ei mene pahimpiin turistiravintoloihin. Tai niihin, joiden omistaja on suomalainen.

c) Las Palmas on jo aika iso kaupunki, joten siellä on oletettavasti tarjolla myös kulttuurikohteita ja muuta mielekästä tekemästä rannalla löhöilyn vastapainoksi. Bussimatkakin on siedettävän pituinen, joten retken voi halutessaan tehdä useampanakin päivänä.

d) Kerrankin pääsee lomalle jolla voi oikeasti lomailla. Epäilen, että Euroopan suurkaupungit ja museoiden kiertely ei olisi rentouttavin mahdollinen vaihtoehto 1-vuotiaan lapsen kanssa. Ja nyt voi hyvällä omatunnolla haaveilla lapsivapaasta kaupunkiviikonlopusta (niin varmaan), kun Sampon kanssa on jo matkailtu.

e) Sampon on pakko näyttää ihan syötävän suloiselta kellukkeissaan, joissa se todennäköisesti hengailee suurimman osan matkasta. Syystä ensiaskeleet + uima-allas + stressaava mutsi.

Kaikki te, joilla on kokemusta pienten lasten kanssa matkustamisesta, jakakaa ykkösvinkkinne nyt! Mitä niille rattaille oikeesti tapahtuu lennolla? Kuinka lastenruokapurkit saa ehjänä perille - meillä on lapsi, joka ei voi syödä tomaattia, maitoa tai kananmunaa ja epäilen vähän espanjalaisen ruokavalion kelpoisuutta tässä tapauksessa. Mitä muuta hyödyllistä ja hyödytöntä pitää ehdottomasti pakata mukaan? Jos joku on käynyt siellä Puerto Ricossa, niin ihan perinteisiä matkavinkkejäkin otetaan vastaan!

4 kommenttia:

  1. Me oltiin Kanariansaarilla tässä alle kuukausi sitten. Nuo matkarattaat menee ruumaan erikoistavaroihin, joten niistä pidetään parempaa huolta. Lapsiperheethän saa lentokentällä ihan oman lähtöselvityksen. Mä otin myös kaikki ruuat Suomesta mukaan. Kääräisin kaikki pilttipurkit vessapaperiin ja asettelin isoon pussiin. EN tiedä, oliko siinä nyt mitään järkeä, mutta ainakin kaikki tuli ehjänä perille! :D
    Mutta ainakin meidän saarella (Fuerteventura) oli Spar, jossa myytiin Nestlen hedelmäsoseita, joten kaikkea ei välttämättä edes tarvi raahata mukana. :)

    Kannattaa metsästää täältä Suomesta lapselle aurinkolasit ja ehkä mieluiten sellaiset, jotka saa pääntakaa kiinni. Meillä oli normaalit lasite ja ne ei pysyneet päässä kuin muutaman sekunnin, kun Poju (9kk) repi ne irti. T-paidat ja shortsit oli ihan turhaa mukana, koska ilma ei ollut niin hiostava, ja pitkillä vaatteilla sai paremmin suojattua lapsen auringonsäteiltä.

    Hyvää matkaa teille! :D

    VastaaPoista
  2. Mukaan ehdottomasti jonkinmoinen kantoväline (reppu, liina tmv.), huomattavasti helpompi siirtyä koneeseen kun kädet on vapaat (kantamaan mahdollisia käsimatkatavaroita) ja ipana tulee mukana ihan itsestään.

    Ihanan aurinkoista matkaa koko poppoolle!

    VastaaPoista
  3. Itse kun olen (valitettavasti) matkaillut Gran Canarialla vähän turhankin monta kertaa, niin jaan tämmöisiä yleisiä matkailuvinkkejä. Tosin edellisestä matkastani on jo vuosia aikaa, mutta pikaisen googlettamisen perusteella vinkkien pitäisi vielä olla ihan päteviä

    Puerto Rico sijaitsee pienessä laaksossa ihan Gran Canarian etelärannikolla. Hotellit sijaitsevat joko alhaalla laaksossa tai nousevat ylös vuortenrinteitä. Kannattaa varautua rankkoihin ylä- ja alamäkiin.

    Julkinen liikenne (siis bussit) toimii loistavasti. Sitä kannattaakin hyödyntää, ellei ihan välttämättä halua seikkailla autolla vuoristoteillä.

    Puerto Ricossa on ihan hyviä shoppailumahdollisuuksia, mutta länteen (ja siis takaisin lentokentään suuntaan mentäessä) on Playa del Ingles, josta löytyy useampikin ostoskeskus. Ja Playa del Inglesin yhteydessä on myös Maspalomaksen suurimmat hiekkarannat. Muistaakseni Puerto Ricossa se hiekkaranta ei mikään päätähuimaavan iso ole.

    Puerto Ricosta itään taas on parikin katsastamisen arvoista laaksoa. Ensinnäkin on Taurito, jossa sijaitsee yksi siisteimmistä vesipuistoista ikinä. Se oli niin hieno, että viimeisin Kanarianmatkamme hotelli valittiin juuri tästä laaksosta ihan vain sen vesipuiston takia. Ja ei pidä unohtaa eeppisen kokoista minigolf-rataa. Tauritossa on myös pieni hiekkaranta ja se on yleensä aika tyhjä ja rauhallinen, kun kaikki lomailijat suuntaavat vesipuiston alteille.

    Vielä enemmän itään päin siirryttäessä saavutaan Play del Moganiin. Se on ennen ollut pieni satamakylä, josta Atlantin yli purjehtijat ovat lähteneet purjehdukselle. Vaikka laaksoon on rakennettu paljon hotelleja, vanha kaupunki näyttää edelleen pienois-Venetsialta kanaaleineen. Ranta on pieni, mutta suojainen. Satama ja alukset uskomattoman upeita (jos siis saa kicksejä laivoista ja veneistä) ja satamassa pidetään kerran viikossa markkinat, joista saa perusturistikrääsän lisäksi oikeastikin hienoja tuotteita. Ravintolat ovat Puerto de Moganin parasta antia. Ruoka on oikeasti esnpanjalaistyyppistä ja herkullista. Satamasta järjestetään myös turistiretkiä hainpyyntöaluksille.

    Lisäksi jos menee jonkin matkatoimiston valmismatkalle, niin kannattaa pitää korvat auki oppaiden kertoessa, millaisia retkiä ja ohjelmaa on tarjolla. Itselleni ainakin yksi parhaimpia kokemuksia ikinä oli ratsastusvaellus veljeni ja oppaan kanssa vuoristossa.

    Eli kokemuksesta voin kertoa, että kyllä sieltä Kanarialta löytyy muutakin kuin vain sitä hiekkaa ja auringonottoa. Pitää vain nähdä vähän vaivaa ja kiertää kaukaa kaikki suomibaarit :D

    Toivottavasti näistä vähän ehkä vanhentuneista kokemuksistani on jotain iloa matkan suunnittelussa. Pitäkää kivaa ja nauttikaa auringosta ja merestä.

    - Laura

    VastaaPoista
  4. Mun viime vuoden kämppis on itse asiassa Aurinkomatkojen (muistaakseni?) oppaana Puerto Ricossa tänä talvena... Se meinas kans, että tekemistä löytyy ihan kivasti, mm. siellä pitäisi olla ihan kiva eläinpuisto, hyvät shoppailumahdollisuudet ja Las Palmas on kuulemma mukava kaupunki. Ja ainakin A:n juttujen perusteella retkiä riittää :)

    Mä muistelisin, että vuonna -94 kun lomailtiin perheen kesken Portugalissa, mun vanhempien aika kului aika pitkälti pyydystäen mun veljeä (tuolloin 1v 8kk) uima-altaasta, joka veti puoleensa magneetin lailla. En tiedä (pienistä) lapsista mitään, mutta kai alle vuotinen vähän hitaammin vielä kiiruhtaa kuin tuollainen vajaa 2-v?

    Hyvää reissua ja let's go -meininkiä ;)

    VastaaPoista