27.6.2011

Naminami naminami päärynää

Sampo päätti juhannuksena siirtyä elämässään yhden vaiheen eteenpäin ja mutustelee nykyään iltapalaksi hedelmäsosetta ja aamupalaksi velliä. Kuten kaikissa muissakin asioissa, joihin neuvola antaa ohjeistuksia, skitsoilin aluksi kiinteiden aloittamisessa ja kuvittelin vauvan suunnilleen räjähtävän, jos se nielaisee jotain muuta kuin maitoa tai D-vitamiinia ennen neljän kuukauden ikää. Sittemmin on tullut todettua, että se ei räjähdä. Sen sijaan se pysyy huomattavan paremmin tyytyväisenä, nukkuu pidempiä yö- ja päiväunia, eikä ole juurikaan kärsinyt edes mahakivuista (toisin kuin sillon kun pieneen vatsaan ahdetaan puolitoista litraa maitoa päivässä). Yritänpä siis jatkossa muistaa, etten kuuntele enää neuvolan ohjeistuksia yhtään mistään, koska kaikki lapset ovat yksilöitä ja me J:n kanssa vanhempina kuitenkin tiedetään paremmin kuin yksikään neuvolantäti.

Sampo aloitti uransa soseiden parissa kaikkien ohjeiden vastaisesti päärynäsoseesta, joten kohta meillä varmaan on lapsi, jolle mikään kunnon ruoka ei kelpaa. Kaikkia pottusoseen puolestapuhujia kehottaisin silti maistamaan joskus sitä äidinmaitoa tai korviketta, jolla pikkuvauvojen pitäisi elämänsä ensimmäiset 4-6 kuukautta elää. Sehän tosiaan maistuu nimenomaan makealta, ihan kuten ne paljon parjatut hedelmäsoseetkin. Jotenkin mun järki sanoo, että niin kauan kuin lapsi ei vielä tajua yhtään mistään yhtään mitään, olisi ihan suotavaa kuormittaa sitä lähinnä asioilla, jotka on mieluisia ja mukavia. Enkä mäkään söisi perunaa ilta- tai aamupalaksi, joten miksi Sampon pitäisi? Meillä perunat ja porkkanat jäävät siis vielä hetkeksi odottelemaan aikaa, jolloin lusikalla syöminen on aavistuksen tutumpaa puuhaa.

Ensin kaipasin myös jotain kaikenkattavaa opasta aiheesta kiinteisiin ruokiin totuttelu. Epätoivoisten googlettelujen jälkeen tajusin, että mulla on omatkin aivot, joilla voi ajatella. Sose sulaa ymmärrettävästi hitaammin kuin maito, joten sitä kannattaa varmaan antaa silloin kun toivoisi vauvan olevan pidemmän aikaa syömättä (lue: ennen yöunia + tarpeen mukaan ennen päiväunia). Uusista ruoka-aineista voi tulla maha kipeäksi, joten koko purkillista ei kantsi syöttää kerralla, vaikka vauva aukoisikin suutaan toiveikkaana. Lapsi saattaa olla jollekin raaka-aineelle allerginen, joten maistelu kannattaa rajoittaa muutamaan makuun kerrallaan, jotta ne epäsopivat voi sitten sieltä poimia pois. Ja kun homma alkaa olla hanskassa, eikä mitään mainittavia vaivoja tule, voi antaa kerralla vähän enemmän, ja vähitellen useammalla aterialla päivän aikana.

Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin vain ruoasta, ei mistään rakettitieteestä, eli eiköhän me selviydytä ilman mitään yksityiskohtaista syöttöopasta. Jotain kirjallista kuitenkin vielä kaipailisin - nimittäin hyviä ja helppoja ohjeita vähän isomman lapsen ruokaa varten. Mitä yrttejä tai mausteita kannattaa käyttää soseita maustamaan, mitkä kasvikset maistuvat erityisen hyvältä yhdessä ja ennen kaikkea: missä iässä lasta voi alkaa totuttaa syömään valkosipulia? Meillä sitä tungetaan suunnilleen kaikkiin mahdollisiin ruokiin (lisäksi J höystää kaiken sitruunalla), joten ipanankin olisi syytä tottua makuun mahdollisimman nopeasti, jos meinaa joskus vedellä samoja pöperöitä vanhempiensa kanssa. Eli jos tiedätte jotain loistavaa keittokirjaa, jonka avulla lapset voi totuttaa syömään muutakin kuin nakkeja ranskalaisilla, ilmoittakaa välittömästi!

6 kommenttia:

  1. Siis mähän ostan edelleen säännöllisesti päärynäpilttiä itselleni. En tiedä, onko tämä liian varhaisen päärynäsoseen syöttämisen aiheuttamaa riippuvuutta vai onko mulle aluksi syötetty pahoja perunamössöjä enkä vieläkään ole päässyt traumoistani yli.

    VastaaPoista
  2. Meillä molemmat pojat on syöneet 2-kuisesta asti soseita. Olivat jo syntyessään sen verran potria poikia, että äidinmaito/maidonvastikkeet ei pitäneet nälkää kuin pienen hetken kerrallaan. Johan alkoi herroilla yöunet maittaa, kun saivat vähän tuhdimpaa pöperöä massuun illalla! Neuvolantädille en kyllä uskaltanut kertoa moisesta kerettiläisyydestä mitään...
    Ai niin, siitä valkosipulista. Se on ollut meidän huushollissa oikeastaan ensimmäinen "mauste", jota pojat on opetettu syömään. Tarhan tädit oli aikoinaan kauhuissaan, kun kaksivuotias lemusi aamulla tarhaan tullessaan valkosipulilta. Eipä ole tullut vatsanväänteitä ja molemmat syövät edelleen nyt aikuisina hyvällä ruokahalulla kaikkea, missä on valkosipulia.

    VastaaPoista
  3. Hanna, musta se päärynä on oikeastaan aika mautonta. Sen sijaan kuningatarpilttiä voisin vetää ihan kuinka paljon vaan, täytyykin varmaan antaa sitä kohta Sampolle..!

    Anonyymi, mä uskalsin tänään puhelimessa mainita neuvolantädille, että soseet on aloitettu pari viikkoa sitten, ja tiukasti sieltä tuli takaisin se "niitä suositellaan kyllä vasta neljän kuukauden iästä lähtien..." Ärsyttää kyllä, kuinka kaikki suositukset voivat aina olla niin ehdottomia totuuksia ja koskea kaikkia maailman lapsia! Ja valkosipulikoulutus alkaa täälläkin kyllä heti kun vain vatsa kestää, samoin basilika, timjami, oregano ja muut suosikkiyrtit saa tulla tutuiksi. :)

    VastaaPoista
  4. Noista suosituksista: tuntuvat muuttuvan ja välillä aika reilustikin vähintään viiden vuoden välein. Joten se siitä niiden ehdottomuudesta! :D

    VastaaPoista
  5. Meille sanottii suosituksen olevan nykyään 5kk, mutta puhuin tädin ympärin sillä 3kk iässä poika söi ympäri vuorokauden 2 tunnin välein. Ja lisäksi on niin aktiivinen kaveri että energiaa menee hirveästi. Aloitettiin porkkanalla, sitten persikkaa ja kukkakaalia. Perunaa välttelen sen liisterimäisyyden takia. Ja nyt päälle 4kkn iässä herra syö sosetta 3 kertaa päivässä ja silti maitoa menee päivällä parin kolmen tunnin väleillä. Soseet toivat nimenomaan helpotusta öihin.

    VastaaPoista
  6. Lapset on niin tosi erilaisia, että eipä kaikkia neuvolan suosituksia varmaan voikaan noudattaa. :) Mä oon nyt Sampon ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen, miettinyt tosi paljon, että aloitettiinko me sittenkin kiinteät ruoat liian aikaisin. Sampo on aika allerginen lapsi ja tosiaan soseiden aloituksen jälkeen selvisi myös se maitoallergia, mikä varmasti oli suurin syy kaikkiin syömisongelmiin ja kitinöihin.

    Mutta nyt kun luen näitä omia vanhoja juttuja, tuntuu taas siltä, että ehkä tein ihan oikein. Silloin oli vähän aikaa helpompaa ja tulevat kitinät sekä kaikki allergiahässäkästä aiheutunut epätietoisuus kestettin paremmin, kun takana oli liki kuukauden verran parempia yöunia.

    VastaaPoista