15.4.2012

Kuin raivo härkä

Rankan vauvavuoden jälkeen piti helpottaa. Yksi jos toinenkin asiantunteva taho on hehkuttanut, kuinka maagisen yhden vuoden rajapyykin jälkeen lapsen kanssa on helpompaa kommunikoida, helpompaa toimia, helpompaa liikkua jne. Kaiken piti olla helpompaa, siis siihen asti kunnes koittaisi uhmaikä.

En tiedä oliko mulla vain odotukset liian korkealla vai onko Sampo jotenkin varhaiskypsä, mutta kuluneen viikon perusteella olen vetänyt johtopäätöksen, että mikään ei todellakaan helpota. Sampo on nyt yksi vuotta ja yksi kuukautta, ja voi saada maailmanloppua enteilevät raivarit asiasta kuin asiasta. Lapsi on jatkuvassa valmiustilassa, jossa pieninkin väärä liike sytyttää uhmakohtauksen ketjun. Se alkaa sydäntäsärkevästä parkaisusta ja valtavista krokotiilinkyynelistä. Seuraavaksi vedetään henkeä p-i-t-k-ä-ä-n ja päästetään ilmoille huuto, joka muistuttaa etäisesti jonkin lehmää suuremman eläimen teurastusta. Huudon myötä naama muuttuu punaiseksi ja otsa menee kurttuun. Sitten tulee heittäytyminen maahan, lattian hakkaaminen nyrkeillä ja muut väkivaltaiset piirteet. Jos lähistölle osuu esim. lohduttamista yrittävä äiti tai muu olento, voidaan tarvittaessa myös purra, raapia, potkia ja hakata. Hetken päästä itku on jo lohdutonta nyyhkytystä ja lapsen silmissä on valtavan syyllistävä katse: "Etkö sä nyt jumalauta tajua et mä haluan syliin?!"

Raivarit tosiaan voi saada mistä tahansa pienestäkin sattumuksesta. Yleisimpiä syitä ovat kieltäminen, komentaminen, nostaminen pois kielletystä paikasta, vaarallisen / tärkeän tavaran pelastaminen pois lapsen ulottuvilta. Siis nämä perusjutut. Muita suuria tunteita aiheuttavia tapahtumia ovat ruokailu, nukkumaanmeno, pesu, pukeminen, hiusten harjaaminen, hampaiden pesu, vaipan vaihtaminen, syliin ottaminen väärällä hetkellä, tyhmä lelu, väärä tv-kanava, pään / jalan / käden / muun ruumiinosan kolauttaminen johonkin, tiellä oleva tuoli / kaappi / sänky / muu huonekalu, jalassa oleva sukka, vääränvärinen paita ja oikeastaan ihan mikä tahansa kuviteltavissa oleva asia.


Tässä otoksessa esiintyy viisikuisen vauvan raivo. Tuoreemmasta ei toistaiseksi ole todistusaineistoa. Seuraavien kilarien yllättäessä aion kyllä olla kamera kädessä valmiina. Ajattelin tallentaa myös videokuvaa, jota voin sitten vahingoniloisena esitellä hamassa tulevaisuudessa Sampon ensimmäiselle seurustelukumppanille. Tällä hetkellä en kuitenkaan voi kuin iloita siitä, että touko-kesäkuussa on tiedossa tiivis opintokokonaisuus, joka tarkoittaa edes muutamaa vapaailtaa tästä residenssistä. Äitiys ei meinaan ole kovin kivaa just nyt.

4 kommenttia:

  1. Vauvaika ei kesta kauan, valitettavasti. Omani ovat nyt 14 j 16-vuotiaat, enka muista enaa itkuraivareita. Tykkaan seurata sinua positiivisuutesi takia ja juuri sen positiivisuutesi ansiosta varmasti jaksat innostua aitiydesta joka paiva, vaikka valilla onkin vahan vaikeampaa. Aurinkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon nyt viikon verran pohtinut, oliko tämä kommentti puhdasta sarkasmia. :D Mutta kiitos silti ja ihan mahtavaa, jos musta välittyy positiivisuutta edes täällä blogissa! Se kun on noin viimeinen sana, jolla itseäni kuvailisin.

      Olen myös ehtinyt miettiä, että vauva-aika ja uhmaikäkin saattaa olla aika kesyjä teini-iän juttujen rinnalla. Sitä odotellessa. :)

      Poista
  2. Kai se nyt raivostuttaa, kun mies on niin pieni ja maailma niin suuri... :D Koeta kestää, ei tämäkään vaihe kestä loputtomiin! Nimim. Kahden entisen raivopään äippä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä, ehkä tää tosiaan tästä! Vaikka mun mies kyllä jatkuvasti toteaakin ymmärtävänsä mua katsellessaan päivä päivältä paremmin, mistä Sampo on luonteenpiirteensä perinyt. :D

      Poista