3.10.2011

Koiranruokaa vauvalle?

Kirjoittelin viime viikolla pikaisesti teollisista vauvanruoista ja jäin sen jälkeen pohtimaan asiaa enemmänkin. Meillä kun ei todellakaan syödä pelkästään itsetehtyjä ruokia, vaan Sampo saa purkkiruokaa päivittäin hedelmien osalta ja kylässä, matkoilla ym. myös niitä muita kaupan mössöjä.

Tämän viikon Silminnäkijässä sattuukin olemaan sen verran ajankohtainen aihe, että se on pakko katsoa. Ohjelmassa pohditaan valmisruokien suosiota ja täyssäilykkeiden vaikutusta mm. vastustuskykyyn, atopioiden ja allergioiden yleistymiseen sekä lasten makutottumusten muutokseen. Lisäksi ainakin nettisivujen perusteella aihelistalle pääsee myös se, miksi koko Pohjoismaissa on vain yksi lastenruokatehdas (tämä on siis se Turussa sijaitseva, jossa Bonat ja Piltit purkitetaan). Ohjelman lähtökohtana on hätkähdyttävä havainto: lemmikkien valmisruuassa on kielletty 180 sellaista lisäainetta, joita ihmispennun ruuassa saa käyttää. Kuulostaa hurjalta!

Katso siis Silminnäkijä YLE TV 2:lta, keskiviikkona klo 22.05. Tässä vielä linkki ohjelman nettisivuille.

8 kommenttia:

  1. Kuullostaa tosi mielenkiintoiselta! Täytyy muistaa katsoa. Aiheena purkkiruoka on varmaankin hankala, koska niiden käyttö on niin valtavan yleistä. Mulla on ongelma lähinnä niiden lämpimien ruokien kanssa. Ne haisee vaan niin kuolemalta. En ole ikinä pystynyt itse niitä edes kokeeksi maistamaan.

    VastaaPoista
  2. Mä ihmettelin kovasti tuota Silminnäkijän ohjelmatietojen väitettä, että alle 3-vuotiaat syövät keskimäärin 2,5 purkkia lastenruokaa päivässä. Se tuntuu tosi isolta määrältä, varsinkin kun puhutaan alle 3-vuotiaista - mun tuntemista yli vuoden ikäisistä lapsista kun suurin osa pystyy hyvin vetelemään ihan samaa kotiruokaa kuin muukin perhe. Miksi jollekin parivuotiaalle enää edes tarvitsisi syöttää Pilttiä muuta kuin pahimmassa kiireessä?

    Ja allekirjoitan täysin tuon lämpimien ruokien hajun. Pahinta on Piltin kasvis-kinkkuherkku. Edes meidän kissa, joka normaalisti himoitsee kaikkea salaatinlehdistä lähtien, ei koske siihen.

    VastaaPoista
  3. Se kai sitten tarkoittaisi, että kumpikin lämmin ruoka tulee purkista ja vielä vähän jotain lisäksi. Voiko kyse olla siitä, että Suomessa perheet vetää niin paljon runsassuolaisia eineksiä, että tarjoavat sitten pienemmille ruoat mieluummin purkista?

    VastaaPoista
  4. Lastenruuan valmistaja5. lokakuuta 2011 klo 13.08

    Vaikka lisäaineita saa käyttää lastenruuissa enemmän kuin koiranruuissa se ei tarkoita että niitä käytetään. Vilkaiskaapa Piltti ja Bona purkkien sisältölistaa, löytyykö yhtäkään E-koodia? C-vitamiinia lisätään joihinkin tuotteisiin, koska teollisuusprosessissa katoaa hedelmien luontaista C-vitamiinia.

    VastaaPoista
  5. Ei ne E-aineetkaan mitään kamalia aina ole. Itselle noiden purkkiruokien ongelma on se, että niissä on niin paljon vettä ja jotakin sakeuttaja-ainetta. En usko, että ne maistuu hirveästi miltään tai ainakaan hyvältä. Lapset tottuvat mauttomaan ja vetiseen ruokaan. En kuitenkaan usko, että ne purkkiruoat olisivat mitenkään kamalan vaarallisia.

    VastaaPoista
  6. Lastenruuan valmistaja5. lokakuuta 2011 klo 20.00

    Ruokien sakeuttamiseen käytetään Pilteissa ja Bonissa pääasiassa tärkkelystä ja pektiiniä (tehdään sitrushedelmien ja omenien puristusjätteestä) jotka ovat haitattomia lisäaineita. Vettä on ikävä kyllä pakko käyttää koska keittoprosessi sen vaatii. Mausta voi olla jokainen eri mieltä, mutta tietystikään lihatuotteet eivät maistu erityisen houkuttelevilta koska muunmuuassa suolaa ei käytetä.
    Itseä tässä eniten häiritsi se miten Silminnäkijä ohjelman kuvauksesta saa jo hieman sen käsityksen että lastenruuissa käytettäisiin haitallisia lisäaineita ja rinnastus koiranruokaan on aika ikävä.. Mutta tänään sen sitten näkee millaisen kuvan itse ohjelma lastenruuista antaa.

    VastaaPoista
  7. En ole ajatellutkaan, että sakeuttamisaineet olisivat mitenkään haitallisia. Minusta itsestäni vain tuntuisi hassulta ostaa lapselleni ruokaa, jossa suurin ainesosa on vesi. Vesi lukee todella monessa purkkiruoassa ainesosaluettelossa ensimmäisenä.

    Ruoat muuttuvat veteläksi keitoksi nopeasti avaamisen jälkeen ja silloin saa selvän kuvan siitä, kuinka älyttömästi vettä ruoassa on. Minusta ruokia voi maustaa myös monella muullakin mausteella kuin suolalla, mutta purkkiruoat on varmaankin suunniteltu melko neutraalin makuisiksi.

    Ohjelman kuvaus on kieltämättä raflaava, mutta kerää varmasti katsojia. Täytyy siis katsoa!

    VastaaPoista
  8. Mä olen aika samoilla linjoilla Liisan kanssa - maku ja koostumus on suurin syy, miksen niin perusta noista purkkiruoista. En usko teollisen lastenruoan olevan lapselle vaarallista tai haitallista, ja tässä suhteessa sekä Silminnäkijän kuvaus, että itse ohjelma todellakin olivat aika provosoivia. Mutta väitän silti, että monipuolisemman makumaailman saa ihan varmasti omatekoisilla mössöillä, joihin niitä mausteitakin (nimenomaan muuta kuin suolaa) saa lisättyä tottumusten mukaan. En usko, että ainakaan meidän lapsi oppisi pelkkien purkkiruokien myötä syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Ja teollisissa ruoissa mua tosiaan vaivaa myös tuo valmistusmaa tai koko prosessi ylipäätään. Piltit ja Bonat tietty purkitetaan Suomessa, mutta niiden kohdalla mulla taas on tämä Nestlé-vammani...

    Ja jos joku haluaa vielä tsekkailla, niin Nestlé oli kommentoinut Silminnäkijän ohjelmaa. Kommentit voi lukea täältä: http://atuubi.yle.fi/node/14244

    VastaaPoista