Tämä imetysaihe näköjään puhuttelee mua edelleen. Törmäsin eilen Itä-Suomen yliopiston ja Aalto-yliopiston vetämään tutkimushankkeeseen, jossa pyritään kartoittamaan äitien imetyskokemuksia. Tutkimukseen voi osallistua vastaamalla netissä imetyskyselyyn, joka ainakin ensivilauksen perusteella vaikutti kattavalta, asialliselta ja henkilökohtaiset kokemukset huomioivalta.
Tässä linkki kyselyyn, osallistukaa ihmeessä!
Sitten vielä taulukkoa niistä aiemminkin mainituista Pohjoismaisista imetystilastoista. Aika karua luettavaa Suomen osalta, vai mitä?
Tilasto on peräisin THL:n julkaisemasta toimintaohjelmasta imetyksen edistämiseksi Suomessa vuosiksi 2009-2012. Raportti on ehdottomasti lukemisen arvoinen, ja sisältää paljon muutakin tilastofaktaa muun muassa synnytyssairaaloiden imetyskoulutuksen saaneen henkilökunnan määrästä.
Empäs tiennyt, että Suomi on noin pohjalla pohjoismaiden tilastoissa.
VastaaPoistaSuomen neuvoloissa ehkä liikaa kannatetaan aloittamaan soseiden syöttäminen. Meillä sosett otettiin puheeksi jo 3kk neuvolassa, jolloin tuli suuri hätä ja kiire, että nytkö nekin pitää jo aloittaa. 3,5kk ikäisenä alettiin niitä sitten maistelemaan, mutta onneksi tulin järkiini ja lopetin sen aika pian. Nyt ollaan huomenna 6kk ja melkein täysimetyksellä mennään.
Soseisiin perehtymisen sijaan neuvoloissa pitäisi enemmän puhua imetyksestä ja sen tärkeydestä ja kannustaa äitejä pitkään imetykseen. Nuokin tilastot varmana nousisi sen myötä.
Satu, mä aloin antaa Sampolle soseita jo n. kolmen kuukauden iässä maisteltavaksi. Maito ei silloin uponnut, imetys oli siksi katkolla, allergiadiagnoosia ei vielä ollut ja olemattomat yöunet ja kiukusta täyttyneet päivät kannustivat kokeilemaan. Se oli varmasti meille paras vaihtoehto, mutta yleisesti luulen vauvojen pärjäävän pelkällä maidolla vähän pidempäänkin.
VastaaPoistaMua hämää tuossa imetystilastossa varsinkin nuo 6 kk:n tilastoerot. Miten voikin olla, että Suomessa tilanne on noin erilainen kuin muissa Pohjoismaissa? Mitä meillä tehdään eri tavalla? Olosuhteet kun varmaan muuten ovat melko samankaltaiset ja tilastot sikäli helposti verrattavissa toisiinsa. Musta varsinkin se osoittaa, että eroja on pakko olla ohjauksen laadussa ja yleisessä asenteessa. Olisikin kiva, jos tällä uudella tutkimuksella saataisiin niitä syitä ja asenteita kartoitettua tarkemmin.
Aika kuuma aihe tuntuu olevan tällä hetkellä. Ystäväni tekee tutkimusta suun motoriikkaan liittyen. Hänen tutkimuksensa perusteella motorisesti paras aika aloittaa kiinteiden syömisen harjoittelu on 4kk. Ennen kuin soseista tulee iso osa ravintoa kuluukin ensimmäinen kuukausi treenailussa. Lisäksi lähiaikoina tuli se tutkimus, jossa allergioiden jne. raudan saamisen takia suositeltiin kiinteiden aloittamista 4kk.
VastaaPoistaItse olen täysimettänyt 5kk, enkä olisi soseita aloittanut, jos maito olisi jössikälle riittänyt.
Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta tutkimukselta! Jos tästä on (tai on tulossa) jotain materiaalia netissä niin lukisin ihan tosi mielelläni. Linkkiä saa siis laittaa vielä myöhemminkin. :)
VastaaPoistaJos viittaat tällä aiemmalla tutkimuksella siihen Savilahden HS:ssakin referoimaan juttuun, niin seurasin kyllä kohua mielenkiinnolla. Lopulta ainakin blogimaailmassa se tutkimus ja Savilahti mietteineen kai teilattiin aika tiukasti korviketeollisuuden välikappaleeksi. Tiedä sitten miten asian laita todellisuudessa on.