22.2.2011

Nukkumatin armoilla

Koko raskausajan olen kuunnellut avuliaita neuvoja, kuinka kannattaa varautua siihen, ettei se vauva sitten nuku ikinä. Tai ainakaan silloin kun pitäisi, vaan herättelee kymmeniä kertoja yössä ja vetelee tyytyväisenä sikeitä aina kun innokkaat sukulaiset haluaisivat kyläillä. Kehoni onkin alkanut jo pari kuukautta sitten tehokkaasti valmistautua tulossa olevaan univajeeseen (terveisin nimim. "Miksei uni tuu -88???"), mutta miksi kukaan ei ole ikinä varoittanut siitä, miten monimutkaisiksi vauvan nukkumajärjestelyt voi viritellä? Pää pyörällä olen tutkaillut mitä kummallisempia pehmusteita ja pakkauksia yrittäen ymmärtää, mitä niistä vauva voisi oikeasti tarvita.

Olen aina elänyt sellaisessa uskossa, että vauvat nukkuvat pinnasängyissä. En yllättynyt yhtään havaitessani, että pinnasänkyjä on tarjolla kaikilla mahdollisilla herkuilla. Meiltäkin löytyy sellainen, jossa pohjaa ja laitoja voi nostaa tai laskea ja jalkoihin saa halutessaan kiinni kumiset pompulat, jolloin sänky muuttuu heijattavaksi keinuksi. Sisäinen sisustushifistelijäni muistutteli olemassaolostaan myös pinnasänkymarkkinoilla, ja ehdin hetken aikaa haaveilla tästä pinnasänkyjen Ferrarista. Hinta palautti aika nopeasti takaisin maanpinnalle ja tyydyin sittenkin Volvo-luokkaan.

Nyt Vauva-lehden artikkeli kuitenkin iski suoraan tajuntaani ilmaisemalla, että vauva tarvitsee ensisängyn. Pitää olla kehto, kori, laatikko tai muu boksi, jossa vauva voi pötkötellä turvallisemmassa ympäristössä ensimmäiset kuukautensa. Mä en edes tiedä, mistä sellaisia saa! Aloin myös välittömästi pohtia, missä kaupassa muka myydään niin pieniä patjoja, peittoja, tyynyjä tai lakanoita, kunnes joku lastenhoito-opas heitti taas sisuskaluni ympäri ilmoittaen, ettei pienen vauvan sänkyyn saa laittaa tyynyä. (Hei, tiesin kuitenkin sen, että vauva pitäisi nukuttaa selällään, eli ihan uuno en ole!) Siirryin sitten tutkailemaan tarkemmin Ikeasta ostettua pinnasängyn peittoa ja havaitsin, että siinä on +1year -merkintä. Eikö vastasyntyneitä siis peitellä? Millä ne pysyy lämpinä, jos ei täkin alla? Ja miksi pinnasänkyihin tarkoitetut lakanasetit, myös ne Ikeassa myytävät, sitten on niin selkeästi kuosiensa perusteella tarkoitettu alle vuoden ikäisille vauvoille? Voin kertoa, että täällä on nyt yksi huono äiti ihan ymmällään!

Ja entäs kaikki muut oheistarpeet sitten. Löytyy muovifroteeta (käyttötarkoitus tosin on jopa mun mielestä melko selkeä, mutta miksi ne lakanat ovat aina pienempiä kuin pinnasänkyjen patjat?), reunapehmustetta kaikilla mahdollisilla kuoseilla ja malleilla, unipussia, katosta, suojaverkkoa, ja jotain pinnoihin kiinnitettäviä kepukoita, joihin ilmeisesti olisi tarkoitus ripustaa mobile tai muu vauvaa viihdyttävä härpäke - mutta mihin se vauva sitäkin tarvitsee? Eikö sängyssä yleensä nukuta? Ja miksei siinä unipussin pakkauksessa voida kertoa, minkä ikäisen lapsen siihen saa tunkea???

Tietysti voisin aina luopua kylmästä ja kovasta arvomaailmastani ja päättää, että meillä nukutaan sulassa sovussa perhepedissä. Mutta vaikka muita pehmoilun merkkejä olenkin viime aikoina jo osoittanut, en kuitenkaan taida olla valmis etenemään ihan niin pitkälle. Meidän sänky on tästä eteenpäinkin varattu ihan vaan mulle ja J:lle, sekä satunnaisesti jalkopäässä viihtyvälle Maolle. Uskoakseni pelkkä vauvan pinnansängyn sijainti samassa huoneessa on parisuhteen hyvinvoinnin kannalta riittävän haasteellista. Mua ei myöskään huvita pestä parisängyn lakanoita parin päivän välein pissa- ja pukluvahinkojen takia, saati nukkua itse sen muovitetun froteen päällä. Lisäksi pelkäisin varmaan kuollakseni, että joku yö riittävän väsyneenä simahtaisin vauvan päälle - se siitä perhepedissä nukkuvien vauvojen vähentyneestä kätkytkuoleman riskistä.

Näin ollen mulla ei siis liene muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa kamppailua pinnasänkyviidakossa. Onneksi voin aina myös toivoa, että jälkikasvuni perisi isänsä unenlahjat. Siinä tapauksessa ei nimittäin paljon peitoilla tai tyynyillä ole väliä - kunhan alla on jotain vähänkin pehmeää (esim. matto riittää hyvin), homma sujuu mainiosti!

4 kommenttia:

  1. Pistät sen siihen äitiyspakkauksen boksiin ekaksi kuukaudeksi nukkumaan. Pinnasänkyä käytetään siks yleensä vähän myöhemmin, että se on vaan niin valtava tila vastasyntyneelle, että se voi tuntea olonsa turvattomaksi. Tai vaihtoehtosesti käärit jotain pyyhkeitä tms rajottamaan sitä tilaa aluksi. Ja musta kyllä ihan perustäkki on aivan hyvä pienellekki.

    Mitään mobilea se ei kaipaa ainakaan ekaan kuukauteen. Sen jälkeen voi olla kiva katella ennen nukkumaanmenoa tai herätessä jotain kivaa ettei heti tuu äitiä ikävä.

    Ja ei mitään perhepetejä. Kyllä ne lapset pärjää aivan yhtä hyvin myös omassa sängyssä ja kasvaa ihan normaaleiksi perhepetinatsien mielipiteistä huolimatta.

    Nimim. mullahan ei kyllä yhtään lasta ole mutta sen sijaan kovasti mielipiteitä

    VastaaPoista
  2. Ei se vauva mitään ensisänkyä erikseen tarvitse. Pinnasänkyyn vain, tai jos ei siellä viihdy, niin perhepetiin.

    Periaatteet kannattaa unohtaa! Teet niin kuin teille on helpointa.

    t. kolmen lapsen äiti

    VastaaPoista
  3. Mäkin ajattelin vielä loppuraskaudessa esikoisen kanssa, etten uskalla todellakaan nukkua vauvan vieressä. Siihen se silti aina jäi - vauva nukkui paremmin ja äiti myös, kun ei tarvinnut tuhat kertaa yössä nousta tarkistamaan että hengittääkö lapsi. Pari kk nukuttiin kaikki yöt läpeensä perhepedissä, sen jälkeen aloin nukuttaa omaan kehtoon (saatiin lainaksi, pinnis tuntui tosiaan hirmu isolta), mutta aina ekan yösyötön jälkeen poika jäi viereen.

    Teet niin kuin parhaalta tuntuu. Näitä(kin) asioita on vaikea suunnitella etukäteen. Jotkut vauvat nukkuu parhaiten siinä "ensisängyssä", toiset pinniksessä ja kolmannet perhepedissä. Päätä vasta sitten, kun tiedät millainen tapaus teidän vauva on. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkeistä! :)

    Enemmän asiaan perehdyttyäni havaitsin, että pinnasängyn pienentäminen pyyhkeillä, tyynyillä, reunapehmusteilla ym. on tosiaan ihan suotavaa ja normaalia, vaikka nämä meiltä löytyneet lastenhoito-opukset, jotka muuten pitäisi kieltää lailla, nimenomaan kehottavatkin välttämään minkään ylimääräisen tarvikkeen sijoittamista vauvan sänkyyn.

    Ja sitten se perhepeti. Yritän olla ennakkoluuloton ja pitää kaikki vaihtoehdot avoimina, mutta tähän mun pääkoppa ei vaan jotenkin taivu. Eli se on kyllä käytössä vasta vihoviimeisenä vaihtoehtona. Tarkoittaen siis tilannetta, jossa alkaa näyttää siltä, että tämä äiti on niin väsynyt ja vihainen, että lapsi lentäisi muussa tapauksessa seinään...

    VastaaPoista